Our Feeds

FIND US ON FACEBOOK

Monday, 10 March 2014

Melly Danish

[INFO] Terbaru Punca Kemalangan MH370 Didedahkan Penyiasat DuniaTerbaru Punca Kemalangan MH370 Didedahkan Penyiasat Dunia | Ramai tahu sehingga kini masih tiada isyarat dari mana-mana pihak tentang penjumpaan pesawat MH370 ini. Apa pun kita jangan putus-putus berdoa kepada Allah supaya mereka dalam keadaan selamat sentiasa. Baca selanjutnya

Terbaru Punca Kemalangan MH370 Didedahkan Penyiasat Dunia


Menurut Richard Quest iaitu pakar penerbangan terkenak dunia, penerbangan tersebut seharusnya selamat dan tidak sepatutnya berlaku sebarang kejadian kemalangan atau benda-benda yang tidak diingini. Menurut Quest, kata Quest sesuatu yang telah berlaku .


Dalam titik tertentu penerbangan, ini merupakan bahagian yang paling selamat (ketika selesai fasa take-off), tiada apa yang sepatutnya berlaku kepada pesawat itu. Pesawat berada pada ketinggian yang dikawal auto-pilotJuruterbang membuat pembetulan kecil dan melakukan perubahan pada ketinggian apabila pesawat menggunakan lebih bahan api. Maka, pesawat akan pergi lebih tinggi dan lebih tinggi - Sesuatu yang sangat serius telah terjadi dalam penerbangan tersebut ketika fasa itu berlaku."


"Pesawat itu tidak dikategorikan lama, Malaysia mempunyai 15 buah Boeing 777-200s. Dan pesawat ini dikendalikan oleh operator(MAS) yang sangat berpengalaman. Mempunyai reputasi yang baik dan rekod keselamatan yang sangat bagus" Tambah Quest lagi.

Bekas Penyiasat di National Transportation Safety Board (NTSB), Amerika Syarikat, Greg Feith mengatakan seharusnya juruterbang boleh melaporkan sebarang kejadian walaupun punca kuasa pesawat tersebut gagal berfungsi.


Pesawat dengan pensijilan perlu mempunyai Bateri Back-up, ia sepatutnya membolehkan juruterbang menggunakan peralatan penerbangan tertentu dan alat komunikasi sehingga mampu menyempurnakan penerbangan itu dengan selamat.

"Anda boleh hilang seluruh penjana, anda boleh kehilangan kuasa pada kedua-dua enjin, tetapi Bateri Back-up masih boleh digunakan dalam satu-satu situasi, terutama dalam kecemasan"

Feith juga tidak menolak kemungkinan punca kemalangan yang mungkin berlaku itu disebabkan tekanan rendah dalam kabin pesawat.

"Jika anda mempunyai masalah tekanan udara altitud tinggi, penyahmampatan, masa kesedaran yang berguna (masa juruterbang boleh beroperasi dengan bekalan oksigen yang mencukupi) pada lingkungan 30,000-40,000 kaki hanyalah beberapa ketika" kata Quest semasa ditebu bual oleh CNN

Nota : Itu hanyalah pendapat beliau sahaja. Apa pun kita berdoa kepada Allah maha kuasa . 


Sumber : pakmael

Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

Note: only a member of this blog may post a comment.