Our Feeds

FIND US ON FACEBOOK

Saturday, 28 March 2015

norliyana suhaimi

9 Petua Untuk Awet Muda Cara IslamPetua 1 : Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah kalian tu dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.

Petua 2 : Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi, minum air dan biarkan ia di dalam mulut selama 10 saat dan sambil itu selawat 3 kali. Kemudian, baru diteguk. Air Liur ada enzim yang boleh jadi ubat.

Petua 3 : Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yang baik, iaitu isnin, khamis dan jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku / rambut yang di potong atau gugur. Ini sunat yer, bukan wajib. :)

Petua 4 : Semasa berdandan di waktu pagi, baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf. Amalkan setiap pagi.

Petua 5 : Untuk wajah kelihatan lebih muda dari usia sebenar, amalkan petua ini dengan jujur dan ikhlas. Senang sahaja, pertama, setiap jali selepas solat subuh, bacalah surah Yusuff, kemudian minum air suami sebanyak 3 teguk sahaja. Wajah kalian akan kelihatan muda daripada usia yang sebenar.

Petua 6 : Hafalkan ayat 35-38 surah Al-Waqiah. Bacalah dalam hati setiap kali mandi untuk curahkan pertama, mulakan dari kepala.

Petua 7 : Amalkan bangun pagi dan mandi embun. Usap embun dari hujung daun pada wajah, rambut dan seluruh tubuh. Khasiat air embun amat banyak. Wajah kalian akan berseri dan tubuh badan menjadi sihat serta awet muda.

Petua 8 : Amalkan mandi air telaga sulung, iaitu air telaga yang diambil pada waktu pagi sebelum ada orang lain mengambilnya terlebih dahulu daripada kita. Insha Allah, wajah akan berseri dan badan sentiasa ramping. *ini kalau kalian ada air telaga la yer. :)

Petua 9 : Muka kita biasanya akan berminyak selepas bangun dari tidur. Inilah masanya untuk mengamalkan urutan wajah. Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan letakkan di bawah mulut (dagu). Pusingkan jari kalian ke pipi, pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi. Lakukan setiap pagi disusuli dengan meminum air sebelum mengambil sarapan. Ingat yer, jangan sesekali mengurut wajah dari atas ke bawah, kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

Petua awet muda ini sekadar perkongsian yang boleh diamalkan. InshaAllah dengan izin-Nya ia akan berkesan untuk memberikan wajah berseri dan awet muda.
Praktikkan & yakin dengan Allah Maha Pencipta. Yang penting niat kena baik. :)

Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

Note: only a member of this blog may post a comment.